Lista aktualności
Leśny tymianek
W Polsce występuje aż 10 gatunków macierzanki Thymus sp., czyli roślin należących do tej samej rodziny co powszechnie stosowany w kuchni i farmacji tymianek Thymus vulgaris, pochodzący z południa Europy.
Najczęściej możemy spotkać dwa gatunki: macierzankę zwyczajną Thymus pulegioides i macierzankę piaskową Thymus serpyllum. Pozostałe macierzanki występują tylko w niektórych rejonach Polski np. w Tatrach czy na Wyżynie Małopolskiej. Rośną one na piaszczystych glebach w miejscach suchych i słonecznych, głównie w borach sosnowych.
Przyziemne, cienkie i pełzające pędy tworzą dość zwartą darń o wysokości 10-30 cm. Kwitnie od czerwca do końca sierpnia, jest rośliną owadopylną i miododajną. Po roztarciu pędów wydziela charakterystyczny, przyjemny, korzenny zapach.
Wykorzystywana jest do produkcji olejków eterycznych, w ziołolecznictwie jako roślina przyprawowa do mięsa i sosów. Działa silnie odkażająco, zalecana jest jako środek wykrztuśny, przeciwzapalny, rozluźniający mięśnie układu pokarmowego.