Lista aktualności Lista aktualności

„Dobre z lasu” na talerzu

Lasy są najczystszymi rejonami Polski, a dary lasu najzdrowszymi produktami dostępnymi na rynku. O hojności natury i dobrach prosto z lasu, oraz o realizowanym przez Lasy Państwowe projekcie rozwojowym „Dobre z lasu” we środę (11.09) w Gminnym Ośrodku Kultury w Turośni Kościelnej opowiadali przedstawiciele Nadleśnictwa Dojlidy.

Projekt ten, ma na celu promowanie dziczyzny, miodów oraz płodów runa leśnego pochodzących z polskich lasów. Spotkanie to odbyło się w ramach Kongresu zorganizowanego przez Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju we współpracy z Ministerstwem Środowiska.

         Stoisko promocyjne z żywnością marki „Dobre z lasu” cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Uczestnicy spotkania mieli okazję zasmakować leśnej kuchni w postaci wyrobów z dziczyzny, różnorodnych konfitur z owoców leśnych, marynowanych grzybów czy zakosztować soku z brzozy.

„Dobre z lasu” to gwarancja i symbol gospodarowania zasobami przyrody w sposób zrównoważony i zgodny z misją Lasów Państwowych oraz oparty na zasadzie równomiernego zaspokajania potrzeb obu współzależnych od siebie stron – lasu i ludzi.

 

Więcej informacji o projekcie można znaleźć na http://dobrezlasu.pl/