Zdrowe pączki na Tłusty Czwartek
Tak, to nie pomyłka, są takie pączki, którymi możemy bezkarnie się zajadać, aromatyczne, smakowite, zawierające samo zdrowie i moc witamin.
Oczywiście mowa tu o pączkach drzew i krzewów. Zdecydowanie są bardziej wartościowe dla organizmu, niż porcja pustych kalorii zawarta w tradycyjnych puszystych pączkach.
To właśnie na styku zimy i wiosny, kiedy dni staja się dłuższe, słońce coraz śmielej ogrzewa nas swoimi promieniami a przyroda powoli budzi się do życia jest doskonały czas na zbiór jeszcze nierozwiniętych pączków liściowych różnych drzew i krzewów. Pączki stanowią niezwykle cenny, ale wciąż mało znany surowiec leczniczy. Gemmoterapia (z łac. gemmae oznacza „pączek”) to dział fitoterapii oparty na uzdrawiającej mocy pąków. Właśnie w nich gromadzi się najwięcej substancji aktywnych, takich jak: witaminy, enzymy, minerały, garbniki, olejki eteryczne, żywice czy fitohormony.
Pączki można zbierać w różnych fazach rozwoju. Od tych szczelnie zamkniętych, aż po te już prawie otwarte, pod warunkiem, że wciąż jeszcze od dołu przylegają łuski okrywy. Podczas pierwszych wiosennych spacerów warto jest zrobić sobie odpowiednie zapasy. Pączki można wysuszyć (większość w temperaturze około 40oC) i przechowywać w papierowych torebkach, robiąc napary i wywary, ekstrahować w alkoholu lub zrobić z nich syrop.
Napar z pączków leszczyny
1 łyżkę rozdrobnionych kwiatostanów męskich oraz pączków liściowych zalej 1 szklanką wrzącej wody. Zaparzaj pod przykryciem przez 20 minut. Przecedź przez sito.
Pij trzy razy dziennie po szklance przy przeziębieniu, osłabieniu, depresji, w stanach napięcia oraz problemach ze snem.Pączki z różnych gatunków drzew i krzewów mają różne właściwości i zastosowania. I tak na przykład pąki sosny to nieoceniony skarb w chorobach górnych dróg oddechowych, posiadają właściwości odkażające. Wszyscy znają zdrowotne właściwości soku z brzozy, ale mało kto wie jak cennym lekiem są pączki liściowe w zapaleniu dróg moczowych czy zapobieganiu kamienicy nerkowej. Pąki brzozy stosowane są również do leczenia reumatyzmu, działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo. Wywar z pączków topoli koi nerwy, uśmierza bóle mięśni, działa odtruwająco, odkażająco, przyspiesza gojenie ran. Wywar z pąków jałowca znakomicie wpływa na pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Alergicy powinni zainteresować się leczniczymi właściwościami pąków czeremchy. Pąki olchy leczą trudno gojące się rany, trądziki, stany zapalne oczu.
Korzystajmy z dobrodziejstwa lasu. Pączki drzew to prawdziwe „bomby zdrowotne” a nie „bomby kaloryczne”, jednakże przed ich stosowaniem należy zapoznać się z ich właściwościami i dawkowaniem.