Lista aktualności
Roślinna apteka Cz. I
Nadleśnictwo Dojlidy rozpoczyna cykl artykułów dotyczących właściwości leczniczych niżej przedstawianych roślin.
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) – swoją nazwę zawdzięcza temu, że jest chętnie zjadany przez niedźwiedzie wybudzone po miesiącach letargu. Zawarte w nim wartościowe substancje oczyszczają ich organizmy i pomagają im wrócić do aktywności. Z uwagi na podobną budowę, często może być pomylony z konwalią. Łatwo go odróżnić poprzez roztarcie liści, wówczas pojawia się charakterystyczny czosnkowy zapach. Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa krótko, przypada na kwiecień/maj. Warto dodać, że zarówno kwiaty, jak i liście są jadalne. Czosnek niedźwiedzi jest naturalnym środkiem wspomagającym odporność, obniża ciśnienie krwi, łagodzi problemy żołądkowe, zmniejsza bóle migrenowe, wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych.
Przypominamy, że czosnek niedźwiedzi jest objęty ochroną częściową. Nie możemy go zrywać w lasach, poza województwami: śląskim, małopolskim i podkarpackim. Tam możemy pozyskać do 25% populacji rośliny, uważając przy tym by nie uszkodzić jej podziemnych części. Na taki zbiór trzeba mieć też pozwolenie regionalnej dyrekcji ochrony środowiska. Dlatego najlepiej uprawiać go w przydomowym ogródku, skąd bez problemu będziemy mogli z niego skorzystać.