Lista aktualności Lista aktualności

Obcy w lesie

To warto wiedzieć o: jenocie (kunopies, junat, lis japoński)

  1. Gatunek obcy. W 1955 r. w Puszczy Białowieskiej po raz pierwszy zanotowano jego obecność w środowisku naturalnym. Do Polski  przywędrował z terenów dzisiejszej Litwy, Białorusi i Ukrainy.
  2. Jest to ssak drapieżny z rodziny psowatych. Występuje przede wszystkim w dużych kompleksach lasów mieszanych i liściastych, urozmaiconych bagnami czy jeziorami.
  3. Długość ciała 49-70 cm, długość ogona 13-20 cm, masa ciała 5,5-9 kg. Futro puszyste o szarym zabarwieniu, z ciemną pręgą wzdłuż grzbietu. Charakterystyczne są odstające pasma włosów po bokach głowy tzw. bokobrody. Na pysku ma czarną plamę, która obejmuje oczy, policzki i bokobrody, tworząc maskę.
  4. Wiedzie nocny tryb życia. W dzień kryje się w jaskiniach, gęstych zaroślach, wyłomach skalnych, dziuplach czy norach po lisie lub borsuku.
  5. Jenoty żyją przeciętnie 3 lata.
  6. Jest wektorem chorób i pasożytów np. wścieklizny czy świerzbowca.
  7. W razie niebezpieczeństwa waruje, starając się wtopić w tło otoczenia. Czasem zamyka oczy i udaje martwe, by przy nadarzającej się okazji szybko i niespodziewanie uciec.
  8. Menu stanowią drobne gryzonie, ptaki, jaszczurki, żaby, ślimaki, owady, zimą głównie padlina, przyjmuje także pokarm roślinny (żołędzie, jagody, nasiona).
  9. Zwierzęta te są monogamiczne – tworzą trwałe pary, zamieszkujące wspólny obszar i razem opiekujące się potomstwem. Ciąża trwa 59-64 dni. Samica rodzi w kwietniu lub maju od 5 do 12 młodych, które są ślepe. Przez dwa miesiące odżywiają się mlekiem matki. Dojrzałość płciową osiągają po 9-11 miesiącach.
  10. W czasie mroźnych zim zmniejszają aktywność, czasami zapadają w stan odrętwienia, który może trwać nawet kilka tygodni. Największe mrozy zawsze przesypiają w ciepłej norze. Przystosowując ją do swoich potrzeb wyściełając gniazdo i zatykając zbędne wyjścia. Nory utrzymane są w czystości.